Zkuste si představit, že se před MMA turnajem rozhodnete vsadit na zápasy. Samozřejmě, že si můžete vybrat pár tutovek, ale dejme tomu, že zkusíte celou startovku. Jakou si myslíte, že máte šanci, že tipnete všechno správně? Podle mě minimální.
MMA je totiž nevyzpytatelný sport. I největší favorit může padnout. Jak se říká: Každý den není posvícení.
Závodník, aby vyhrál, musí být vyladěný jako perfektní stroj. Každá chyba, chvilková ztráta koncentrace může znamenat porážku. Když zrovna nemáte den, nemůžete říct trenérovi, ať vás v průběhu zápasu vystřídá nebo ještě před ním, do něj vůbec nepouští. Ne! Jste tu jen vy a oponent a bez vás to prostě nejde.
Zažil jsem borce, kterému pár hodin před zápasem oznámila přítelkyně, že se s ním rozchází. Děvče si tuhle libůstku nemohlo lépe načasovat. Zřejmě si řekla, že za ta všechna příkoří, které jí, teď už bývalý chlapec, způsobil, by měl dostat pořádně po čuni. Ona by to nezvládla, najímat si někoho cizího jí přišlo divný, tak se zařídila po svém. Takovou informaci z hlavy nedostanete, i kdybyste se zbláznili. A pak se soustřeďte na výkon v kleci… Dotyčný tenkrát v Německu dostal triangl. Těžko říct, zda byla bývalka spokojená. Minimálně mu prohrála zápas.


Nechci tvrdit, že něco podobného stálo za výsledky Oktagonu 14 v Bratislavě, ale kdo ví? Těch překvapení tam bylo na jeden turnaj až moc.

Kdo počítal, že by Jarda Jartim rozebral Lukáše Pajtinu? Čekala se jasná dominance domácího borce na zemi. Jarda byl proti a v druhém kole vyhrál TKO.

Naše Káča Kundosaki Klinderová měla být jasnou favoritkou v zápase s Ivy Haškovou. První kolo to i potvrdilo. Kačka ho vyhrála 10-8. Nástup do druhého kola ji však nevyšel. Přišel zadní hák na bradu a s ním i konec naším nadějím na vítězství.

Co zápas Jeremy Kimball vs. Timo Feucht. Kdo by si vsadil na pro našince neznámého Němce, když na druhé straně stál bývalý UFC zápasník, který dvakrát porazil Petraška? A stalo se! Američan si ani neškrtl a po pár minutách prvního kola prohrál TKO.

Co za těmi výsledky stalo, je těžké říct. Může za tím být něco víc, nemusí. Stačí se špatně vyspat a už váš svět neběží tak, jak byste si představovali, což zase může ovlivnit váš výkon. No a s tím musí takový sázkař počítat.

Když si tohle všechno člověk uvědomí, nemůže pak napsat, tak jako někteří po zápasu. Tedy že jim ten daný zápasník posral tiket! Nebo ještě hůř, jak jsem četl na sociálních sítích.

Sázení považuji za hru, ve které musíte počítat i s prohrou. Ve chvíli, kdy ji neumíte přijmout, byste ani sázet neměli. Zápasník je totiž taky jenom člověk, a ne primárně nástroj, na kterém se můžete napakovat.
Sportovci si po boji projevují respekt, za všechno co do zápasu dali, za hodiny a hodiny odříkání, které je to stálo. Zasloužili by si ho i od vás, ať už jste si vsadili, jakoukoliv sumu!

Foto: OKTAGON MMA

Přijďte poznat tréninky MMA na vlastní kůži do Penta Gymu Praha. MMA je závislost.

Tréninky MMA, BJJ, Thajský box nebo wrestling  jsou u nás, jak pro úplné začátečníky, tak pro zápasníky. Nikdy není pozdě začít. První trénink je zdarma http://www.pentagym.net/treninky/